Tipsa, tipsa!

Ni, mina läsare, verkar ju ha svar på allt så därför vänder jag mig till er med mina frågor.
1. Jag blir alltid så äckligt torr om vintrarna men speciellt detta året (ja, jag vet att det beror på maten). Särskilt om knogarna, fy alltså. Det har blivit så torrt att jag har fått sår som börjat blöda.. Har ni några tips till mig för att mjuka upp händerna? Nu menar jag inte att ni ska skriva att jag måste äta mer/bättre, det vet jag redan.
2. Om man går in på t.ex markazits.com och räknar ut BMI, så tycker jag att det verkar missvisa lite. Borde inte en tjej med 180cm och 60kg som mått ha exakt samma BMI som en tjej som är 160cm lång och väger 40kg? Förstår inte riktigt det där, det är ju samma "skillnad" mellan längden och vikten på tjejerna. Men tjej 1 (180cm) får BMI 18,5 medan tjej 2 (160cm) får BMI 15.6? Någon som förstår och har lust att förklara för mig?
tipsa,

12 kommentarer:

 1. På det där med torra händer osv så är mitt enda tips att smörja in dem regelbundet (har en jättebra handkräm från bodyshop) och ha några riktigt varma & mjuka vantar!
  Sedan så är det viktigt att inte tvätta händerna överdrivet mycket också. Vilket jag dessvärre är en riktig hejare på, haha!

  Dina funderingar kring BMI vågar jag däremot inte besvara, eftersom även jag har brist på kunskap och förståelse inom det området. Egentligen är det ju bara väldigt missvisande och kränkande enligt mig.

  Men ja, som sagt: har ingen vidare koll på hurvida det egentligen mäts/räknas ut eller går ihop. Man kan säkert googla på det eller något sånt.

  Ta hand om dig, fina!

  SvaraRadera
 2. I grund och botten så är det ju en matematisk formel man utgår ifrån. Räknar vi ut skillnaden (delen/hela) mellan vikt och längd för *tjej 1* blir resultatet 33% och för *tjej 2* 25%.

  I formeln tar man förvisso längden i kvadrat innan den divideras med vikten - men det ger ändå en indikation på att tjej 2 generellt är mindre.

  I Biggest loser går man ju efter den procentuella skillnaden och det kan jag tänka mig att du förstår varför, så tänk lite efter samma princip :D Hoppas du förstår annars så hoppas jag att någon annan förklarar bättre, haha.

  SvaraRadera
 3. smörj in dig med massa handkräm på kvällen och sov med vantar :) det har jag hört ska funka. Jag borde också testa för mina händer spricker och blöder jämt och ständigt..

  SvaraRadera
 4. Jag smörjer in mina händer på kvällen och sover med bomullshandskar (Finns på apoteket!) Det funkar för mig :D
  Kram!

  SvaraRadera
 5. Ett kilo motsvarar inte en centimeter. Därför kan det aldrig bli "samma skillnad" om man bara tar två olika längder och två olika vikter, de är fortfarande helt olika även om kilona och centrimetrarna råkar vara lika många.

  BMI räknar man ut genom att ta: vikt(kg) / (längd(m) * längd(m), dvs vikten / längden^2

  BMI-skala är således inte helt linjär, utan böjd. Någon som är 1,90 lång måste alltså väga minst 68kg för att vara normalviktig, medan en person som är 1,70 måste väga ungefär 53. Kolla här: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Body_mass_index_chart.svg

  Och vad det gäller händerna: ha nån riktigt fet handkräm i väskan som du smörjer in på händerna mest hela tiden, och ha för vana att alltid göra det när du går ut. Om det inte funkar kan du säkert få någon ännu bättre kräm på recept.

  Shit jag låter ju som nån wannabe läkare här eller nåt, haha.
  Kram

  SvaraRadera
 6. På ettan - smörj in händerna några gånger varje dag, så kommer de inte vara lika torra. Typ med något från the body shop. :)

  SvaraRadera
 7. Svar på 2. an, jag har också upptäckt att bmi är olika beroende på längd, oavsett om vikt och längd skillnaden är den samma. Vet inte varför det är så, men antar att uträkningarna blir så, det är ju längd * längd, delat med någonting.. Hehe, kram

  SvaraRadera
 8. Angående torra händer: ha alltid på dig vantar när du går ut och det är kallt, smörj in med en fet kräm, innan du går och lägger dig smörj in händerna med antingen olivolja eller en fet kräm och ta på dig bomullsvantar och sov med det så kommer händerna var mjuka och fina när du vaknar! :D

  SvaraRadera
 9. Åh hade PRECIS samma problem med knogarna haha :( Sjukt jobbigt, faktiskt. Och ja som du vet så beror det ju på maten, men det finns små knep! Börja smörj in dina händer morgon och kväll. Det hjälper faktiskt avsevärt! Jag brukar blanda helosan och vaselin! Perfekt för torra händer. Tvåan kan jag tyvärr inte svara på haha :( Kram!

  SvaraRadera
 10. Har en jätte bra salva som jag använder efter jag har varit i köket (man tvättar händerna var och varannan minut så man blir sjukt torr). Vet dock inte exakt vad det är för salva för det är min granne som gör det och min mor köper utav henne. Tror det är rölleka och någon mer växt som den är gjort av. Kan tänka mig att det finns jättebra salvor på naturapotek/hälsokost butik i alla fall så kika runt lite i en sådan affär ^^ Man kan även använda olivolja har jag för mig :) Händerna har tyvärr en tendens att bli torra och kan inte återfukta sig själva om man använder vanlig hudcreme.


  Har för mig att detta beror på musklernas, inälvornas och benens vikt. Tycker också att detta är väldigt konstigt.... Kan även tänka mig att det beror på vätskan i kroppen, alla har ju ca 5 liter blod. Inte alls säker men detta är vad jag kan tänka mig xD

  SvaraRadera
 11. Det är lite mer komplicerat att räkna ut BMI än att bara säga att en som är 180cm & 60kg och en som är 160cm & 40kg. Tänk på att kropparna ser olika ut, är man längre har man tex "längre" skelett osv. Är man 20cm längre betyder det inte att man väger 20kg mer, 1cm är inte 1kg. Ja, svårt att förklara men man räknar inte så :)

  SvaraRadera
 12. Eftersom BMI räknas ut genom att man tar längden gånger sig själv (tex 1.80*1.80=3.24) och delar vikten i det (60kg/3.24) blir det ju helt olika siffror man delar med.

  Väger man 40 kg och är 160 cm lång blir det: 40/2.56(1.60*1.60=2.56).

  :)

  SvaraRadera